VTM en Twitter

Wie vorige week vrijdag Idool 2011 bekeek op VTM, kon er haast niet naast kijken: VTM gaat na Canvas ook de SM-toer op. Idolen in spé kregen een Samsung Galaxy Tab in hun pollen geduwd of tweeten er op los met hun eigenste smartphone. Als dan ook voormalige Nailpin-zanger en drummer Sean D’hondt komt opdraven met een tablet en bijhorende uitleg is het hek helemaal van de dam: Vanaf nu kan je dus Idool kijken op Twitter.

Sommigen worden er blij van

Blij dat vtm #idool en twitter begint te koppelen.
Steven Van Belleghem

Steven Van Belleghem, u allen bekend, vindt het een goede zaak.  Hij wordt een zelfs een beetje blij van. Ik kan hem heel goed begrijpen. Uiteraard,  in een marketing/communicatie point of view is het voor Idool een goeie zet. Zeker als je de case van ‘The Voice Of Holland’ bekijkt, was dit voor VTM een logische stap in de uitbouw van de populariteit van hun programma. De cijfers van TVOH liegen er niet om: Twitter kan zelfs als betrouwbaar peilingsmiddel gebruikt worden: het aantal tweets per kandidaat komt griezelig dicht bij de werkelijke aantal stemmen, om nog maar van de WOM-impact te zwijgen van dit hele verhaal.

Het nieuwe TV-kijken

Het is een nieuwe trend aan het worden: tegenwoordige lezen we geen kranten meer tijdens het TV-kijken. Nee, we zitten allemaal gezellig op sociale netwerken. We surfen, we posten en we tweeten dat het een lieve lust is. De nieuwe technologieën worden ook steeds meer afgestemd op hun polyvalent gebruik. Want geef nu toe, een tablet is net iets handiger te gebruiken dan een laptop als je in de sofa hangt. Het nieuwe tv-kijken is er eentje met constante feedback. Zo was ‘De Ronde’ (van Jan Eelen) nog niet goed halfweg of de meningen waren al de wereld ingestuurd. Anonimiteit grotendeels troef, dus niemand wordt gespaard.

Ook betrap ik mezelf op dit fenomeen. Paris-Roubaix was afgelopen zondag niet hetzelfde geweest, zonder mijn Android-toestel in mijn pollen. Sporza tweet wat je ziet, voor mochten we er nog aan twijfelen dat onze nationale held Tom Boonen op zijn bek was gegaan. Bovendien krijg je dankzij dit gebeuren een andere kijk op de zaak, zie je hoe anderen een ontsnapping of opgave interpreteren, of zie je plots een foto passeren van iemand in zijn blote kont langs het parcours (want die had ik op tv net niet gezien).

Allen daarheen?!

Mag ik ook eens polariseren ? #Twitter is #Canvas ,#FB is Eén/VTM.
Jean Blaute

Moeten we nu allemaal aan het twitteren slaan? De communicatiemens in mezelf roept luidkeels ‘JA’, omdat ik er op termijn op werkvlak dan ook wel op één of andere manier zal van kunnen profiteren. Aan de andere kant zou ik het ook een beetje jammer vinden. Is het echt nodig om VTM-kijkend Vlaanderen op een platform als Twitter te zien?
Persoonlijk zou ik niet graag Twitter dezelfde kant zien opgaan zoals Facebook. Iedereen op Facebook, allen daarheen, maar dan ook wel met de overload aan bullshit die er mee gepaard gaat.

Toen De Standaard Online enkele maanden geleden een lofzang opstak over Tumblr, voelde iedere Tumblr-gebruiker zich toch wat in zijn gat gepakt. Is het nu echt nodig ‘ons’ medium aan het grote publiek te gaan verkopen? Jan Seurinck zag het niet zo gauw gebeuren: Tumblr wordt echt niet the next big thing, maar het artikel weekte toch de nodige reacties los.

Voorlopig blijf ik nog liever even gespaard van Twitter als mainstream medium. Laat ons nog maar even een kliekje vormen.
Eventjes nog, tot het niet meer anders kan…

5 antwoorden op “VTM en Twitter”

  1. Mooie blogpost. Deze evolutie lijkt me ook niet meer dan logisch. Twitter blijft groeien en dus stapt iedereen die dat ziet mee, voor men de boot helemaal mist.

  2. Nice blogpost, ik deel je mening maar stoor mij aan uw stereotiep beeld van “de vtmkijker” Ik kijk VTM en voel me goed op Twitter, niets mis mee 😉

  3. Je merkt toch steeds weer dat bedrijven en ook ‘gewone mensen’ het moeilijk hebben met twitter. Het gaat te snel, het is te interactief. Als je kijkt hoeveel mensen twitter echt gebruiken, dan is dat een kleine minderheid van de accounts. Laat die beevees gerust op twitter komen en er zullen een boel mensen hen volgen Voor ze het weten zitten wij elders. Google buzz ofzo? 😉

    1. De drempel om in te stappen is inderdaad heel wat groter dan pakweg Facebook, maar toch viel me op dat veel personen uit mijn nabije omgeving plots op Twitter te zien zijn. Ik ben benieuwd hoe lang hun accounts gebruikt zullen worden. Als de uittocht begint: let me know, I’m in!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *