Open en bloot

Geen marketeer in België die Marc Michils niet kent, dus is een introductie misschien overbodig. Voor de onwetenden en niet-marketeers geef ik graag toch even mee dat Marc Michils CEO is van de Belgische tak van Saatchi & Saatchi, ex-voorzitter van Stichting Marketing, voorzitter van de raad van Reclame en last but definitely not least ondervoorzitter van de Vlaamse Liga tegen Kanker. Een bezig bij dus die toch nog de tijd gevonden heeft om een boek te schrijven.

Een ‘Open Boek‘ over eerlijke reclame in een transparante wereld dan nog. Misschien had heerlijke reclame ook gekunnen want Michils houdt van zijn vak en dat lees je ook. Als je al jaren in het wereldje rondzwerft, dan heb je al wat gezien en dat maakt van Michils een (h)eerlijke observator die het vak mooi kan plaatsen: van de charlatans tot de kunstenaars die de reclamevak de eer geven die het toekomt.

Evenveel dat het boek een visie geeft over de sector, schetst ‘Open Boek’ ook een beeld van de nieuwe consument ( zoals al vaak beschreven). We zijn met z’n allen kritischer geworden en kunnen onze mening altijd en overal kwijt. Dat zorgt er ook voor dat we als reclamemaker bewuster met onze boodschap moeten omgaan. Nothing is taken for granted: Wie gelooft nu nog dat Dash witter dan wit wast of dat die SUV echt wel eco is. Juist, niemand.

Als reclamemaker (of marketeer tout court) is onze maatschappij de speeltuin waar we ons werk moeten uitvoeren. Als die speeltuin verandert, veranderen ook de spelregels. Ik hoef de lof van de social media en de ‘Arabische lente’ al lang niet meer te zingen, we hebben het allemaal al gehoord. Reclame wordt transparant, bedrijven worden transparant, iedereen open en bloot. Iedereen reclamemaker. Een uitdaging die we maar al te graag moeten aangaan, volgens Michils.

Open Boek is geschreven met het hart op de juiste plaats, met liefde voor het vak. De sector gezien door diegene die er mee aan de basis van lag en net dat maakt het een plezier te bladeren door de 186 blz vol cases, uitdagingen en passie die toont dat eerlijke reclame geen utopie is. Integendeel.

Deze recensie werd geschreven voor DMIX Magazine, het communicatieplatform van de BDMA.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *