De Heideroosjes – Cease Fire

‘Ik ga iets moois verlaten, overwin m’n vrees.
Maar ieder offer dat ik bracht, is het waard geweest.’

De opener van de nieuwe Heideroosjes ‘Cease Fire’ is duidelijk: dit is hun laatste werkstuk. Een laatste spasme punk dat uit hun gitaren, drum & kelen knalt. Na 22 jaar houden ze er mee op, dus moet dit hun testament zijn. Een laatste muzikale erfenis die ze ons nog willen meegeven. Je voelt dat de jaren die ze samen beleefden aan hun ribben zijn bleven kleven. De eerste single ‘Weg van de meeste weerstand’ schetst een mooie geschiedenis als band met hun overwinningen, maar eindigt met toch een wrange nasmaak ‘omdat ’t nooit meer mooier wordt, dan het ooit was’.

De Rozen zijn in de loop van hun jaren gegroeid als band en dat merk je ook in hun muziek. In ‘Cease Fire’ voel je een constante retrospectie naar hun nog niet afgesloten geschiedenis als band. Het album raast als een sneltrein over je heen van de sterke opener tot de afsluiter en daarbij schuwen ze als vanouds wat hedendaagse controversiĆ«le thema’s niet. Burka Blues schetst het beeld van een ‘onmogelijk’ liefde, terwijl ‘Utoya Dreams’ een nog niet vergeten drama troost.

‘Dreams do not die, you can’t kill them. Dreams only die if we let them’.

Het toont dat de Heideroosjes nog steeds een band zijn met het hart op de juiste plaats, die de gevoelige snaren kunnen raken als ze dat willen. Het valt me op dat er veel Nederlandstalige nummers op het album staan. Of je dat een goeie zaak vindt of niet, maak je zelf maar uit als je het album beluistert. Mij kunnen ze alleszins bekoren. ‘Cease Fire’ is een mooie aanwinst waar sterke, typische Heideroosjes nummers op staan. Jammer dat ze er mee ophouden. Gelukkig gaan we nu donderdag in de Kreun nog even ‘knetterhard’. En de laatste doet het licht uit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *